De inkomstenbelasting is in Nederland een vorm van directe belasting die betaald wordt over het inkomen van een natuurlijke persoon. Mensen die in loondienst zijn, betalen loonbelasting. De werkgever staat de loonbelasting dan weer af aan de Belastingdienst.
Zelfstandigen, zoals eenmanszaken, zzp’ers en maatschappen kunnen geen loonbelasting afdragen omdat ze niet in loondienst zijn. In plaats daarvan betalen zij inkomstenbelasting. In de meeste gevallen draag je als zelfstandige de inkomstenbelasting één keer per jaar af en doe je dit achteraf.
In Nederland is de inkomstenbelasting verdeeld in drie groepen (boxen). Elke box gaat over een deel van het mogelijke inkomen en per box zijn er verschillende belastingtarieven.
Hoe bereken ik de inkomstenbelasting?
De inkomstenbelasting bereken je door de winst uit je onderneming te nemen en hier de verschillende aftrekposten voor ondernemers/ zzp’ers vanaf te trekken. Als je dit hebt gedaan, dan heb je het belastbaar inkomen uit werk en woning berekend.
De volgende stap is om de te betalen loonbelasting over box 1 te berekenen. Dit doe je door naar je belastingschijf te kijken. De hoogte van je inkomen bepaalt hoeveel procent loonbelasting je betaalt.
Dit percentage moet je als belasting betalen. Hier kan je dan weer de verschillende aftrekposten zoals arbeidskorting en heffingskorting vanaf trekken. Het getal onder de streep bepaalt of en hoeveel inkomstenbelasting je nog moet betalen.
Wil je gemakkelijk zelf berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen? Via deze link van ikwordzzper.nl kom je bij hun makkelijke tool om dit bedrag uit te rekenen.
Voor veel zzp’ers is het berekenen van de inkomstenbelasting een lastige en vervelende klus. Daarom zijn er tegenwoordig veel goede boekhoudprogramma’s, boekhouders en accountants die dit klusje voor je kunnen klaren. Zodat je zeker weet dat alles klopt en jij je alleen maar druk hoeft te maken over het runnen van je bedrijf.
Hoeveel procent inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?
Zelfstandigen, zoals eenmanszaken, zzp’ers en maatschappen kunnen geen loonbelasting afdragen omdat ze niet in loondienst zijn. In plaats daarvan betalen zij inkomstenbelasting. In de meeste gevallen draag je als zelfstandige de inkomstenbelasting één keer per jaar af en doe je dit achteraf.
In Nederland is de inkomstenbelasting verdeeld in drie groepen (boxen). Elke box gaat over een deel van het mogelijke inkomen en per box zijn er verschillende belastingtarieven. De inkomstenbelasting wordt procentueel hoger wanneer de inkomsten toenemen.
Tarief box 1 (werk en woning): Dit is een oplopend tarief voor het belastbaar inkomen uit werk en woning met vier schijven. Je betaalt naar verhouding meer als je inkomen hoger wordt. In het jaar dat de AOW-leeftijd bereikt wordt, betaal je volgens een aangepast tarief.
Het tarief dat je moet betalen, hangt af van je leeftijd. Voor de vier schijven als je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, betaal je in 2017:
Tarief box 2 (belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang): Over het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang betaal je 25%.
Tarief box 3 (belastbaar inkomen uit sparen en beleggen): Over je belastbaar inkomen uit sparen en beleggen betaal je 30% belasting.