Een auto op de balans plaatsen? Dan mag je alle kosten (zoals brandstof, APK, parkeergeld, de verzekering en afschrijvingskosten) van je winst aftrekken. Gebruik je de auto voor de onderneming en rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé?
Dan is de auto verplicht een auto van de zaak. Rijd je voor meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan kan je ervoor kiezen om je auto in privé te houden of om bijtelling te betalen.
Deze bijtelling is vaak lager voor elektrische of zuinige auto’s en varieert tussen de 15 en 25 procent. Dit percentage x de nieuwwaarde van de auto wordt opgeteld bij je inkomen en je betaalt hierover inkomstenbelasting.
Als je als zzp’er je auto op de (begin)balans zet, dan tel je de marktwaarde van de auto (bereken de waarde bijvoorbeeld op de site van de ANWB) op bij je ondernemingsvermogen. Daarna kan je de autokosten van de belasting aftrekken. Als je de auto nieuw koopt, dan mag je ook de aanschafkosten aftrekken van je winst.
Als je de auto al hebt en je gaat deze nu zakelijk gebruiken, dan mag je het bedrag dat de onderneming betaalt voor het overnemen van de auto afschrijven, verspreid over een aantal jaren.
Let wel dat jouw auto op je eigen naam moet staan om deze op de balans te kunnen zetten. Ook is het raadzaam om contact op te nemen met je verzekering voordat je dit doet: in sommige gevallen moet je verzekering aangepast worden. Let dus ook op dat je moet kunnen aantonen dat je minder dan 500 privékilometers maakt per jaar.
Om aan de Belastingdienst aan te tonen dat de kilometers die je hebt gereden ook daadwerkelijk zakelijke kilometers zijn, moet je een goede rittenadministratie houden. Let op: ook woon-werkverkeer geldt als een zakelijke reis. In je rittenregistratie vermeld je: het merk en type van de auto, het kenteken en de periode waarin je de auto gebruikt.
Per rit vermeld je daarnaast ook de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, vertrek- en aankomstadres van de heen- en terugrit, of het een privé- of zakelijke rit betreft en eventueel de route (als het niet de meest gebruikelijke route is).