1-op-1 traject

Heb je de term al meerdere keren voorbij zien komen: Profit First. En wil je nu eindelijk eens weten wat het is en of het interessant voor je kan zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik Juliska, jouw gecertificeerde Profit First Professional kan je daarbij helpen en begeleiden om te kunnen bouwen aan jouw bedrijf. 

ja, dit wil ik

Wat is Profit First?

Profit First is een eenvoudig systeem om je bedrijf om te vormen van een geldverslindend monster in een geldscheppende machine. Een systeem wat naadloos aansluit bij het natuurlijk gedrag van ondernemers en wat je echt helpt om meer winst te maken.

Niet door jaarrekeningen te bestuderen, of je boekhouding te analyseren, maar door je bedrijf te sturen op basis van je bankrekeningen. En daar kijk je als ondernemer toch al dagelijks naar.

Niet misschien pas einde jaar een beetje winst, maar gegarandeerd winst bij elke betaling die je ontvangt. En  …. elk kwartaal een winstbonus!

Niet einde maand minder salaris dan verwacht, maar maandelijks voldoende geld om je salaris en de belastingen te betalen.

Profit First is een methode om de geldstromen binnen je bedrijf te managen door je ontvangsten te verdelen over verschillende potjes. Niet met een Excel-sheet, maar door het geld echt over te maken op verschillende rekeningen die allemaal hun eigen ‘doel’ hebben. 

Door je geld zo te verdelen heb je meteen overzicht. Welke bedragen moeten blijven staan (denk dan bijvoorbeeld aan geld voor de inkomstenbelasting en de btw-aangifte). Hoeveel salaris kan je jezelf uitbetalen zonder dat je je bedrijf in moeilijkheden brengt? En hoeveel geld blijft er dan over voor kosten?

Vergeet vervolgens het belangrijkste niet: winst. Profit First heet niet voor niets Profit First. Je reserveert ook een bepaald percentage van iedere ontvangst als ‘winst’. Een buffer voor moeilijke tijden. Want het is niet de vraag óf er een moeilijke tijd komt, maar wannéér er een moeilijke tijd komt (ik zeg corona).

Wat is Profit First niet?

Profit First is geen boekhoudsysteem. Het vervangt je accountant ook niet. En het is al helemaal geen belastingadviseur. Alles wat je binnen deze methode doet is intern en helpt jou als ondernemer om in 1 oogopslag overzicht te hebben. Je hoeft namelijk alleen maar op je bankrekeningen te kijken en je weet hoe je ervoor staat.

Winst is ook geen fiscale winst. Daar heeft het helemaal niets mee te maken. Binnen Profit First noemen we de winst, maar in feite is het gewoon een percentage dat je van iedere ontvangst opzijzet als buffer.

Denk je nu ‘dit is wel wat voor mij, maar hoe nu verder?’

Ik leg natuurlijk ook graag uit wat ik als Profit First Professional voor jou kan betekenen en wanner je samen met mij gaat werken en wat het voor je allemaal gaat opleveren.

Juliska was als Profit First Professional & Winstadviseur de juiste persoon was om mee samen te werken, om samen met mij te werken aan mijn doelstelling. Het werken met Juliska heb ik zeer prettig ervaren en dat doe ik nog steeds.

Ben je bereid om te investeren in jezelf én in je onderneming? Dan zou ik Juliska aanraden. Door de hulp van Juliska heb ik een duidelijk jaar- en maandoverzicht over mijn financiën en doelen. Hierdoor is het voor mij in één opslag duidelijk of ik voldoende geld heb om te investeren in bepaalde goederen of diensten.

Tijdens de samenwerking heb ik geleerd hoe ik inzicht kan hebben in mijn financiën en hoe ik mijn cashflow kan managen. Dit heb ik als zeer waardevol ervaren. Alle tools die ik aangereikt heb gekregen, zal ik meenemen in mijn reis als ondernemer. Van hieruit kan ik bouwen aan een winstgevend bedrijf.

Ik kan Profit First – en vooral Juliska – aan ondernemers aanraden als deze meer rust en overzicht willen in hun bedrijf. 

Luciano Krenten
Golden Life Athletics

Wat levert werken met de Profit First Methode je op?

Wat Profit First je dus oplevert? Inzicht, Overzicht, Rust & Winst! Je kent je belangrijkste cijfers en op je bankrekening zie je precies hoe ver je polsstok reikt. Want als je kostenrekening leeg is en je hebt nog facturen die betaald moeten worden dan sta je voor een beslissing. Ga je het percentage dat je overstort naar je kostenrekening verhogen of ga je snijden in je kosten?

En nee, het percentage voor je kostenrekening verhogen is niet de makkelijke keuze. Want dit gaat direct ten koste van het percentage dat je naar je salarisrekening stort. Andere opties zijn er in feite niet. Lenen (of zelfs stelen) van de belastingdienst is niet handig en je wilt je buffer voor moeilijke tijden ook in ere houden toch?

Dus het gaat ten koste van salaris en is dat wat je wilt? Is dat wat die extra kosten je waard zijn? Jij bent de baas, jij staat aan het roer, dus jij beslist. Maar je beslist nu in ieder geval doelgericht en op basis van feiten.

Nu hoor ik je al zeggen en denken; winst maken bij elke factuur? Iedereen zegt dat winst maken het allerbelangrijkste is. Maar wat is winst eigenlijk? Ik denk dat het je niet gaat helpen als ik zeg dat er verschillende soorten winst zijn. Je hebt winst voor belasting, belastbare winst, fiscale winst, en er zijn vast nog meer termen. Wat ook zo fijn is. Zeker in de boekhouding is winst afhankelijk van trucjes. Je kunt allerlei constructies verzinnen waarbij je winst eigenlijk heel hoog is, maar dat je het boekhoudkundig op 0 krijgt of zelfs op verlies. 

Of nog erger: dat je accountant tegen je zegt dat je een mooie jaarwinst hebt gemaakt, maar dat je dat niet terugziet op je bankrekening. Die kan gewoon leeg zijn ook al heb je boekhoudkundig een mooie winst. En dan bestaat er ook nog een formule waarmee je winst heel makkelijk kunt berekenen: Omzet -/- kosten = winst. En zo simpel is het.

Winst in de Profit First methode
Binnen de Profit First methode is winst keiharde knaken. Ja en die staat ook op je bankrekening. In de Profit First Methode draaien we de formule om:
Omzet -/- winst = kosten.

Op zich lijkt deze aanpassing totaal onbelangrijk, maar dat is het zeker niet. Door zo naar de formule te kijken maak je een complete mind shift. Want wat doe je? Als je omzet maakt dan zet je eerst een stuk van dat geld opzij en dat geld noem je winst. En wat er daarna overblijft kan je gebruiken voor kosten.
Kortom: je voorkomt dat je ‘winst’ verdwijnt, door het gewoon over te boeken naar een bankrekening die je ‘winst’ noemt. Al is het maar 1% van je omzet. Want heel eerlijk: als jij je bedrijf niet kunt bedruipen van 99% van je omzet dan ben je een ramp in wording. Zet dus een bedrag opzij. Voor moeilijkere tijden. En dat bedrag noemen we winst, maar volgens je ouderwetse boekhouder is dat complete onzin. Lekker belangrijk, not! Want jij weet dat je een buffer op aan het bouwen bent en er staat echt geld apart. Geld dat ooit nog eens je redding zou kunnen zijn.

Profit First nadelen

Heeft Profit First ook nadelen? Ik als Profit First Professional vind zelf van niet! Maar je huidige ouderwetse boekhouder/ accountant zeker wel. Hoe je het ook wendt of keert, meerdere bankrekeningen en iedere maand je geld verdelen is omslachtiger dan al je geld op 1 bankrekening houden. Dus het lijkt meer werk. Maar het is het totaal niet!
Dat beetje extra werk in ruil voor het overzicht dat je krijgt, wie wilt dat nou niet? Je hoef nooit te twijfelen of je iets wel of niet kan betalen en je wéét dat er voldoende geld is om bijvoorbeeld de belastingdienst te betalen. Je maakt je nooit meer zorgen om de beroemde blauwe enveloppen. En dat is het al meer dan waard. Het is misschien een half uur per MAAND meer werk, maar het levert je zoveel op. Profit First is voor mij een blijvertje!

Profit First kun je ook gebruiken als financiële planning

Je kan het ook andersom redeneren. Want stel dat je weet dat je 15.000 euro kosten gaat maken in een jaar (dat denk je in ieder geval).
✓ Hoeveel omzet zou je dan moeten maken?
✓ Hoeveel klanten heb je daarvoor nodig?
✓ Wat moet je daarvoor doen?

Of je wilt een bepaald salaris, bijvoorbeeld 1500 euro per maand. Per jaar is dat 18.000 euro.
✓ Hoeveel omzet heb je dan nodig?
✓ Hoe ga je dat bereiken?

Als je deze wensen weet, weet je wat je nodig hebt en kan je daar een plan op maken. Als ik 3000 euro omzet per maand wil, dan moet ik minimaal x keer product (of dienst) A verkopen, of y keer product of dienst B.
Wil jij aan de slag met Profit First?

Tijdens het coachingstraject met Juliska heb ik geleerd om in kleine stappen te werken, om zo uiteindelijk een groter doel te bereiken. Verder heb ik zo veel meer inzicht gekregen in het financiële gedeelte van mijn onderneming.

Juliska is van het aanpakken en in oplossingen denken. Als ik tijdens onze meetings met een probleem kwam, wist zij daar meteen een oplossing voor. De verschillende tactieken die ze bezit, zijn een groot pluspunt en waardeer ik ontzettend.

Als oplossing één niet werkte, had zij er zo nog een of twee anderen voor die ik kon uitproberen. Alles in het belang van het bereiken van mijn doel.

Juliska, bedankt voor je input en professionaliteit.

Addelaide Emelius
House of Ohema

Een profit assessment is inclusief

 

l

Helder rapport

Je ontvangt een helder, prettig leesbaar rapport. Je ziet in één oogopslag (dankzij 4 getallen!) hoe financieel gezond jouw onderneming is. Je krijgt een overzichtelijke analyse waarin alle aspecten van jouw onderneming zijn meegenomen, denk bijvoorbeeld aan: salaris, belasting, winstgevendheid en kosten. We geven ook concrete tips om jouw onderneming winstgevender te laten zijn.

JOUW PROFIT FIRST PERCENTAGES

Je ontvangt jouw individuele historische én streefpercentages voor de winst, het salaris, de belastingen en de kosten en een maatwerk plan om je streefpercentages te behalen. Je kunt direct van start!

w

individuele coaching

Tijdens een individueel gesprek stel je al je vragen, krijg je feedback en leer je precies aan welke knoppen je moet draaien om je bedrijf winstgevender te maken!

t

antwoord op al je vragen

Dit is jouw moment om vragen te stellen over de financiële situatie van jouw bedrijf! Over de Profit Assessment, jouw percentages, maar ook over je verdienmodel, je strategie of pensioenopbouw. Alles waarmee wij je kunnen helpen om winstgevender te worden komt aan de orde!

MAATWERK DISTRIBUTIEBESTAND

Je ontvangt een maatwerk distributiebestand. Iedere keer dat jij je Ontvangsten gaat verdelen over de andere rekeningen, voer je ALLEEN MAAR het totale bedrag in wat op je ontvangstenrekening staat, en je distributiebestand vertelt je exact welke bedragen jij moet overmaken naar de diverse rekeningen. Dit bespaart veel tijd en rekenwerk.

i

individuele stappenplan

Dankzij een individueel stappenplan weet je exact wat je te doen staat om Profit First VANDAAG nog te implementeren!

lk heb besloten Profit First te gaan doen, omdat ik vastliep in het managen van mijn bedrijfsfinanciën en in het stellen van omzetdoelen. lk heb de samenwerking met Juliska als zeer prettig ervaren, omdat ik mij echt gehoord en begrepen voelde. En dat is lets wat ik heel belangrijk vind!

Daarnaast ben ik bewuster geworden hoe ik omzetdoelen kan stellen en behalen. Dit
heeft mij als ondernemer dan ook zeker doen groeien. Zo weet Juliska ook hoe zij jouw
belemmerende overtuigingen waarmee jij jouw groei blokkeert, weg moet halen. Zij ziet
echt jouw kracht en dat vind ik zo mooi en prettig aan haar.

lk ben haar dan ook enorm dankbaar voorstellen or wie ze is en wat ze doet! lk kan Juliska zeker aanraden bij het groeien van je bedrijf.

Nathaly Emelina
The Money Academy