Belastingaangifte voor ondernemers?

De belastingaangifte is voor iedere ondernemer verplicht. Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan betekent dit dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen als ondernemer in plaats van als particulier.

Met de Ondernemerscheck van de Belastingdienst kan je gemakkelijk checken of je in het afgelopen jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting was.

Let op: wanneer je voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kan je toch ondernemer zijn voor de btw. Je bent ondernemer voor de btw als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent.

Voor de btw maakt het niet uit in welke rechtsvorm je je bedrijf of beroep uitoefent. Ook een stichting of vereniging kan ondernemer zijn voor de btw. Je weet dat je als ondernemer voor de btw bent geregistreerd, als je een btw- identificatienummer hebt ontvangen.

Als je recent voor jezelf bent begonnen of als freelancer werkt, is het wel eens onduidelijk of je voor de btw-ondernemer bent en dus btw moet berekenen. Maar zelfs als iemand ondernemer voor de btw is, hoeft hij misschien geen btw te betalen.

Bijvoorbeeld als:

  • het te betalen bedrag aan btw gering is
  • er een btw-vrijstelling van toepassing is

Meer informatie hierover vind je op de site van de Belastingdienst.