Belastingaftrek voor zzp

Je kunt als zzp’er gebruik maken van belastingaftrek. Om gebruik te kunnen maken van de belastingvoordelen in je belastingaangifte, is het belangrijk te weten hoeveel tijd je hebt besteed aan je onderneming.

Je moet minimaal 1.225 uur per jaar en minimaal 50% van je gewerkte tijd besteden aan je onderneming.

Als je een beginnende onderneming hebt (jonger dan vijf jaar) dan geldt deze 50% regel niet. Met een urenregistratie kan je aantonen wanneer je aan het werk was. Verder zijn er specifieke belastingvoordelen:

Zelfstandigenaftrek

Elk zelfstandig ondernemer mag een vast bedrag van 7.280 euro van de winst aftrekken. Hierover betaal je geen belasting. Maar sinds 2020 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd.

Startersaftrek

Deze regeling verhoogt de zelfstandigenaftrek met 2.123 euro. Je kunt hiervan gebruikmaken als je in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer was en minder dan twee keer gebruik hebt gemaakt van de zelfstandigenaftrek.

Aftrekbare kosten

Je kunt gebruik maken van verschillende aftrekposten waardoor je minder omzetbelasting hoeft te betalen. Denk aan aftrekbare kosten voor spullen zoals werkkleding en aktetassen en verzekeringen, de kleine regelingen waar je gebruik van kunt maken zoals de WBSO-regeling en aan de fiscale voordelen voor zelfstandig professionals.

ZZp’er en loondienst?
Als je ondernemer bent maar daarnaast ook in loondienst werkt, dan kan je hier voordeel uithalen. Als je winst na de aftrek negatief is, kun je dit van je salaris aftrekken om minder salaris te betalen.

Als voorbeeld:

  • Je hebt 1.000 euro winst met je onderneming
  • Je totale aftrek is 5.000 euro
  • Je winst staat 4.000 euro negatief op de aangifte
  • Resultaat: je hoeft over 4.000 euro van je salaris geen belasting te betalen