Hoe doe ik suppletie omzetbelasting?

Een suppletie omzetbelasting doe je als je een aangifte wilt corrigeren. Je kan de aangifte van het lopend jaar of van de aangiften van de afgelopen 5 jaar corrigeren. In de meeste gevallen heb je te veel of te weinig btw aangegeven.

Hoe doe je een suppletie omzetbelasting?

Je kunt op de volgende drie manieren een suppletie omzetbelasting doen:

  • Je kunt via ‘Inloggen voor ondernemers’ op de site van de Belastingdienst een formulier ‘Suppletie omzetbelasting’ downloaden. Je verstuur deze vervolgens digitaal versturen.
  • Je fiscaal hulpverlener doet de suppletie
  • Je kunt ook een papieren formulier downloaden op de site van de Belastingdienst. Stuur dit formulier vervolgens naar:

Belastingdienst
Postbus 12
6400 AA Heerlen

Wanneer moet je suppletie omzetbelasting indienen?

Je gebruikt een suppletie omzetbelasting indien het gaat om een bedrag van meer dan €1.000,-. Is het bedrag lager dan €1.000,-, dan mag je het bedrag verrekenen met je eerstvolgende aangifte. Je krijgt dan een teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag.

Wat kun je met een suppletie?

Met een suppletie kun je een aangifte over een bepaald tijdvlak corrigeren. Je vermeldt in het tijdvlak de gegevens die gecorrigeerd moeten worden. Je kunt daarnaast ook een heel kalenderjaar of boekjaar corrigeren. Je splits de correcties dan niet per tijdvlak, maar je vermeldt een heel jaar.

Je vult het suppletieformulier in door alle rubrieken in te vullen, dus ook de rubrieken die je al in de btw-aangifte had ingevuld. Vul niet het verschil tussen de bedragen in, maar juist de bedragen die je had moeten invullen. Vul vervolgens in rubriek 5 bij ‘saldo al aangegeven bedrag’ het btw-bedrag dat je in de eerste btw-aangifte hebt aangegeven. Het verschil moet je dan betalen of krijg je terug.

Voorbeeld van een suppletie

Je hebt een fout bedrag opgegeven in de btw-aangifte. Bij ‘Privégebruik’ gaf je €2.000,- op, terwijl dit eigenlijk €2.500,- had moeten zijn. Je vermeldt nu in de suppletie €2.500,-.