Hoe stel ik een kasboek op?

Je kan gebruik maken van een papieren kasboek of een digitaal kasboek. Ook vind je op internet digitale kasboekjes. Er zijn drie groepen uitgaven:

Vaste lasten: lasten die je met een vaste regelmaat betaalt. Meestal betaal je steeds hetzelfde bedrag. Dit is bijvoorbeeld de huur of hypotheek, energie, belastingen, abonnementen en contributies. Deze uitgaven kan je iedere maand in het kasboek schrijven of in 1 keer in het jaaroverzicht.

Reserveringsuitgaven: uitgaven die niet elke maand terugkomen maar wel belangrijk zijn. Kleding, schoenen, meubilair, elektrische apparaten, vakanties en het onderhoud van huis en tuin vallen hieronder. Leg iedere maand wat geld opzij zodat je voor deze uitgaven altijd wat achter de hand hebt.

Huishoudelijke uitgaven: uitgaven die je iedere week doet. Dit zijn bijvoorbeeld boodschappen maar ook kleine uitgaven bij de drogist, de kapper, sigaretten of cadeautjes.

Het is belangrijk om van alle uitgaven de bonnetjes te bewaren en de bedragen bij de desbetreffende categorie in je kasboek te zetten. Zo krijg je snel een goed overzicht van de uitgaven.