Kassa, bedrijfskas of contante transacties

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan contante inkomsten en uitgaven, omdat deze vaak zowel privé als zakelijk kunnen zijn. Hoe je hiermee omgaat in je bedrijf bepaalt hoe je de transacties verwerkt in de administratie. Er zijn drie situaties waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van hoe je met contant geld omgaat.

Als je bedrijf regelmatig met contante betalingen te maken heeft, is het verstandig om voor de optie te kiezen waarbij alles via een kasstaat geboekt wordt. Dit is de meest controleerbare optie. Facturen die contant betaald zijn, gaan naar een tussenrekening, evenals contante opnamen en/of stortingen die vanaf een banktransactie geboekt worden.

Als je met enige regelmaat contante uitgaven hebt, maar er niet heel veel contant geld in omgaat, kun je een bedrijfskas aanleggen. Je hebt dan altijd wat contant geld beschikbaar. Facturen en/of bonnen met betaalwijze ‘Contant’ worden dan direct uit de kas geboekt. Het is belangrijk om alle bonnen en stortingsbewijzen van contante inkomsten en uitgaven in Yuki aan te leveren.

Als je bedrijf geen eigen kas heeft, kun je alle contante betalingen en inkomsten behandelen als privé transacties. Facturen en bonnen die contant betaald zijn, worden beschouwd als uit privé betaald en contante opnamen bij de bank worden beschouwd als opnamen privé. Op die manier hoef je geen kas te verantwoorden en wordt alles verrekend met je rekening courant verhouding met je bedrijf. Dit is een goede optie voor kleine bedrijven met slechts één eigenaar of zelfstandigen.