KENNISBANK BTW & SUPPLETIE

Hoe werkt de BTW?

Btw (Omzetbelasting) is de belasting die je betaalt over jouw omzet. Per maand, kwartaal of jaar moet je de aangifte indienen en eventueel ook betalen of terugontvangen. Omzetbelasting die je zelf betaald hebt voor je inkopen en kosten, mag je dan ook natuurlijk aftrekken. De rechtsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak, vof of bv) is voor de berekening van de omzetbelasting niet van belang.

Deze belasting is een bijzondere belasting. Als ondernemer ben jezelf verantwoordelijk voor het toepassen van het juiste tarief en de afdracht richting de Belastingdienst. Het vaststellen van het juiste tarief is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Bovendien worden veel goederen in het buitenland gekocht of naar het buitenland verkocht, waardoor je te maken krijgt met andere wettelijke regels.

 

Welk btw tarief moet je hanteren?

Het standaardtarief is 21%. Maar soms moet je 9% of 0% rekenen. Ook kan je in sommige gevallen een vrijstelling krijgen. In de volgende situaties moet je een ander tarief dan 21% rekenen:

  • Bepaalde diensten vallen onder het 9% tarief. Bijvoorbeeld als je fietsen repareert of kappersdiensten verzorgt.
  • Voor bepaalde goederen reken reken je 9% tarief. Bijvoorbeeld voor voeding, boeken en geneesmiddelen.
  • Voor bepaalde goederen reken reken je 0% tarief. Hierbij valt te denken aan internationaal personenvervoer.
  • In sommige gevallen geldt de btw verlegd regeling.

 

Wat houdt de btw verhoging 2019 nou precies in? Op 1 januari 2019 is het lage tarief verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft verschillende effecten die de normale consument en de ondernemer raken. Lever je als ondernemer producten of diensten die onder het lage tarief vallen? Dan moet je voortaan rekening houden met 9% en niet meer met 6% omzetbelasting. De verhoging is bij wet nu definitief vastgesteld.

 

BTW aangifte doen

Als ondernemer voor de omzetbelasting moet je aangifte doen. Je geeft in de aangifte de btw aan die je hebt berekend aan jouw klanten, en je geeft de omzetbelasting aan die je kan aftrekken. De aangifte kan je op verschillende manieren doen. Je kan op 3 verschillende manieren aangifte doen.

Welke btw is aftrekbaar?

Als je kosten maakt voor je onderneming, brengen leveranciers je btw in rekening. Deze btw kan je aftrekken van de btw die je over jouw omzet aan de Belastingdienst betaalt. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd.

Wat is een btw nummer?

Als je onlangs jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de kvk, dan heb je gezien dat je daar direct een btw nummer hebt gekregen. Daarnaast ontvang je per post vanuit de Belastingdienst een officiële toekenning van jouw nummer. Het nummer bestaat uit 14 tekens.

Hoe moet je Omzetbelasting suppletie c.q. correctie doen?

Je hebt in vorige tijdvakken de btw niet correct aangegeven. Je moest nog een aantal facturen inleveren, echter was er te laat mee. Er is te veel of te weinig btw aangegeven via de reguliere btw aangifte. Wat nu? Geen paniek. Je hebt altijd de mogelijkheid om een correctie Omzetbelasting in te dienen, de zogenoemde btw suppletie aangifte.

 

Hoe moet je btw aangifte doen?

Vanuit de Belastingdienst ontvang je altijd een bericht om wel of geen btw aangifte te doen. Heb je dit bericht ontvangen, dan ben je verplicht om aangifte te doen. Je moet het natuurlijk ook op tijd doen, want anders kan je een boete riskeren. De btw aangifte moet altijd digitaal ingediend worden.

Als je onlangs jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de kvk, dan heb je gezien dat je daar direct een btw-nummer hebt gekregen. Daarnaast ontvang je per post vanuit de Belastingdienst een officiële toekenning van jouw btw-nummer. Daarnaast ontvangt elke ondernemer een gebruikersnaam en wachtwoord, zodat ze hiermee toegang kunnen krijgen op hun eigen portaal.

Je kan op verschillende manieren inloggen om aangifte te doen.

 

Wat is voorbelasting?

Je maakt kosten en uitgaven voor je onderneming. Hiervan krijg je facturen waarop tevens de btw in rekening wordt gebracht. Deze btw mag je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de verschuldigde btw. Deze aftrekbare btw wordt ook wel voorbelasting genoemd.

 

Wat is geen voorbelasting?

In bepaalde gevallen kan je de betaalde btw op kosten niet aangeven als voorbelasting. Hierbij kan je denken aan de volgende situaties:

  • prive betalingen
  • sprake van vrijgestelde omzet
  • eten en drank in horeca

Hoe kan je voorbelasting terugvragen?

Vanuit de Belastingdienst ontvang je altijd een bericht om wel of geen btw-aangifte te doen. Heb je dit bericht ontvangen, dan ben je verplicht om aangifte te doen. Je moet het natuurlijk ook op tijd doen, want anders kan je een boete riskeren. De btw-aangifte moet altijd digitaal ingediend worden.

Als je onlangs jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de kvk, dan heb je gezien dat je daar direct een btw-nummer hebt gekregen. Daarnaast ontvang je per post vanuit de Belastingdienst een officiële toekenning van jouw btw-nummer. Daarnaast ontvangt elke ondernemer een gebruikersnaam en wachtwoord, zodat ze hiermee toegang kunnen krijgen op hun eigen portaal.

Je kan op verschillende manieren inloggen om btw terug te vragen en aangifte te doen. De voorbelasting kan je in de aangifte aangeven.

Via het inloggedeelte voor ondernemers door gebruik te maken van je gebruikersnaam en wachtwoord

Door gebruik te maken van je Digid of eHerkenning

Het gebruik van een eigen aangifte- of boekhoudsoftware

Via een boekhouder of belastingadviseur

Voorbeeld berekening voorbelasting

Hoe moet je suppletie Omzetbelasting indienen?

Je hebt in vorige tijdvakken de Omzetbelasting niet correct aangegeven. Je moest nog een aantal facturen inleveren, echter was er te laat mee. Er is te veel of te weinig btw aangegeven via de reguliere Omzetbelasting aangifte. Wat nu? Geen paniek. Je hebt altijd de mogelijkheid om een correctie Omzetbelasting in te dienen, de zogenoemde suppletie Omzetbelasting aangifte. De Belastingdienst kijkt vijf jaar terug. Je moet dus een correctie over de afgelopen vijf jaren verplicht aangeven.

PS: indien dit bedrag lager is dan € 1.000 dan hoef je niet apart een suppletie Omzetbelasting in te dienen. Je kan dan gewoon bij de eerstvolgende btw-aangifte de correctie doen door deze bedragen te verrekenen.

 

Hoe moet je de suppletie Omzetbelasting indienen?

Je kan op verschillende manieren inloggen om de btw-suppletie aangifte te doen.