KENNISBANK INKOMSTENBELASTING

Alles over de inkomstenbelasting

In Nederland betaal je belasting over je inkomsten. Het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, hangt van diverse factoren af. Indien je een ondernemer bent, dien je de winst uit onderneming aan te geven. Je dient wel aan een aantal eisen te voldoen, wil de Belastingdienst jou aanmerken als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 

Hoe is de inkomstenbelasting verdeeld?

De inkomstenbelasting is ingedeeld in 3 verschillende boxen.

  • In box 1 betaal je belasting en premies voor de volksverzekeringen. Dit is de belasting over je inkomen uit werk en woning.
  • Je betaalt in box 2 belasting als je inkomen hebt uit een aanmerkelijk belang. Dit is het inkomen uit een BV of NV indien je meer dan 5% van de aandelen bezit.
  • In box 3 betaal je belasting over jouw vermogen. Hierbij moet je denken aan spaargeld en beleggingen.

 

Welke aftrekposten zijn van toepassing?

Je kan een hoop belasting besparen door aftrekposten en heffingskortingen toe te passen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld zorgkosten, aanschaf woning, giften, studiekosten, etc.. Heffingskortingen zijn daadwerkelijk kortingen op de belasting die je moet betalen. Hiermee ondersteunt de overheid bepaalde groepen in de samenleving.

 

Aftrekposten voor ondernemers

Als ondernemer mag je natuurlijk kosten van de winst aftrekken. Maar welke kosten zijn nu aftrekbaar? Check ons overzicht met de aftrekbare kosten.

 

Veranderingen inkomstenbelasting 2019

In het Belastingplan 2019 staan de plannen van het kabinet voor de belastingen in 2019. Het Belastingplan wordt jaarlijks met Prinsjesdag aangeboden aan het parlement. Hierin worden de veranderingen van de inkomstenbelasting aangegeven.