KENNISBANK IS EEN VOORLOPIG AANSLAG?

Wat is een voorlopige aanslag?

Een voorlopige aanslag (hierna VA) wordt opgelegd door de Belastingdienst. Aan het begin van elk jaar worden de voorlopige aanslagen door deze instantie geschat en verstuurd aan particulieren, ondernemers en besloten vennootschappen. De VA is een aanslag die vooruit wordt opgelegd. Hierin wordt aangegeven wat je eventueel vooruit moet betalen en ontvangen. Je hebt altijd de mogelijkheid om deze aanslag maandelijks te betalen. Nadat de definitieve gegevens beschikbaar worden, volgt een definitieve aanslag.

Een voorlopige aanslag heeft dus de volgende kenmerken:

  • de aanslag is een schatting
  • betaling of ontvangst wordt vooruit gedaan
  • maandelijks betalen mogelijk
  • is bestemd voor particulieren, ondernemers en besloten vennootschappen

Het is ook mogelijk om zelf een VA aan te vragen, voordat eventueel de Belastingdienst deze oplegt.

 

Welk soorten voorlopige aanslag zijn er?

Je kan voor de volgende belastingen een VA aanvragen, wijzigen of stopzetten:

  • VA Inkomstenbelasting
  • VA Zorgverzekeringswet
  • VA Vennootschapsbelasting

 

Voorlopige aanslag Inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet

De VA Inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet kan zowel door jezelf worden aangevraagd of door de Belastingdienst worden opgelegd.

Met name als je een koopwoning hebt, is het meestal mogelijk en verstandig om een VA aan te vragen. Je kan dan een gedeelte van de aftrekbare rente terug vragen van de Belastingdienst. De Belastingdienst legt zelf meestal een VA op als je een ondernemer bent. Je betaalt dan vooruit een schatting van de belasting, en dit wordt later verrekend met de definitieve aanslag.

 

Voorlopige aanslag Vennootschapsbelasting

De Belastingdienst legt zelf meestal een VA op als je een ondernemer bent die een BV heeft. Je betaalt dan vooruit een schatting van de Vennootschapsbelasting, en dit wordt later verrekend met de definitieve aanslag.

 

Voor welke jaren kan je een voorlopige aanslag ontvangen?

Voor de volgende jaren kan je een VA wijzigen of aanvragen:

  • voorlopige aanslag 2019
  • VA 2018
  • VA 2013 t/m 2017

 

Kan je een voorlopige aanslag aanvragen, wijzigen of stopzetten?

Ja, alle drie de mogelijkheden zijn toepasbaar.

Je kan dus de zowel een VA aanvragen, wijzigen of geheel stopzetten. De vraag is natuurlijk of dit verstandig is. Dit is situatie afhankelijk.

Voor de VA Inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet kan je de via de inlogpagina inloggen met je Digid en de wijziging doorgeven. Voor de wijziging van de Vennootschapsbelasting aanslag, kan je met je gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en de wijziging doorgeven. Het een en ander kan natuurlijk ook middels een software van je boekhouder gedaan worden.