KENNISBANK WAT IS EEN CREDITNOTA

Wat is een creditnota?

Een creditnota ook wel creditfactuur genoemd, is een factuur met daarop een verlaging of kwijtschelding van een factuurbedrag. Het betreft een factuur die gebaseerd is op een eerder verstuurde factuur. Het bedrag op de factuur is doorgaans negatief en geeft de mogelijkheid om de ontstane btw-verplichtingen te compenseren. 

Eisen aan een creditfactuur?

Een creditfactuur kent dezelfde eisen als een normale factuur. Het enige verschil is dat de bedragen op de factuur negatief zijn. Ook een creditfactuur maakt gebruikt van een opeenvolgend factuurnummer. Je nummert de facturen dus gewoon door in je administratie. Je vervangt meestal het woord factuur door het woord creditfactuur. Dit is overigens niet verplicht. 

Een veel gemaakte fout is dat er een creditfactuur wordt gestuurd als een klant niet betaald of dreigt niet te betalen. Je hebt wel btw betaald en die wil je natuurlijk terugvorderen. Het terugvragen van de btw doe je via een andere weg. Je doet dit door een verzoek te sturen naar de Belastingdienst. Meer informatie vind je op de site van de Belastingdienst. 

Wanneer gebruik je een creditfactuur?

Je maakt in de volgende gevallen gebruik van een creditfactuur:

  • Je hebt een fout op de factuur gemaakt
  • Je hebt verkeerde goederen geleverd
  • Een korting wegens vervroegde betaling