KENNISBANK WAT IS EEN KASBOEK

Wat is een kasboek? 

Een kasboek is een onderdeel van de financiële boekhouding. In een kasboek staan alle contante betaalde transacties die de onderneming heeft gemaakt in chronologische volgorde.

Aangezien het herleiden van de contante betalingen na langere tijd nagenoeg onmogelijk is, moet het kasboek nauwkeurig en dagelijks bij worden gehouden.

Hoe stel ik een kasboek op?

Je kan gebruik maken van een papieren kasboek of een digitaal kasboek. Met een boekhoudprogramma zoals Ficsus.nl kan je dezelfde indeling maken als in een papieren kasboek en alles automatisch laten optellen. Dit scheelt je veel tijd. Ook vind je op internet digitale kasboekjes. Er zijn drie groepen uitgaven:

Vaste lasten: lasten die je met een vaste regelmaat betaalt. Meestal betaal je steeds hetzelfde bedrag. Dit is bijvoorbeeld de huur of hypotheek, energie, belastingen, abonnementen en contributies. Deze uitgaven kan je iedere maand in het kasboek schrijven of in 1 keer in het jaaroverzicht.

Reserveringsuitgaven: uitgaven die niet elke maand terugkomen maar wel belangrijk zijn. Kleding, schoenen, meubilair, elektrische apparaten, vakanties en het onderhoud van huis en tuin vallen hieronder. Leg iedere maand wat geld opzij zodat je voor deze uitgaven altijd wat achter de hand hebt.

Huishoudelijke uitgaven: uitgaven die je iedere week doet. Dit zijn bijvoorbeeld boodschappen maar ook kleine uitgaven bij de drogist, de kapper, sigaretten of cadeautjes.

Het is belangrijk om van alle uitgaven de bonnetjes te bewaren en de bedragen bij de desbetreffende categorie in je kasboek te zetten. Zo krijg je snel een goed overzicht van de uitgaven.

Wat is een kasboekhouding?

De kasboekhouding (ook wel journaal genoemd) wordt zowel bij het enkel boekhouden als bij het dubbel boekhouden gebruikt. Hierin wordt in chronologische volgorde alleen alle inkomsten en uitgaven genoteerd, geen opbrengsten en kosten. 

Bij het dubbel boekhouden wordt dit vervolgens verder uitgewerkt in een grootboek maar bij het enkel boekhouden worden de inkomsten en uitgaven alleen bijgehouden.