Mag je eten en drinken in horecagelegenheid in aftrek brengen?

Van eten en drinken mag je de btw in horecagelegenheden niet in aftrek brengen. De belastingdienst geeft hieronder de volgende regels:

  • De uitgaven voor eten en drinken worden daadwerkelijk in een horecagelegenheid gedaan
  • Een cateraar verzorgt het eten en drinken in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte (bijvoorbeeld een afgehuurde ruimte of een partytent)

Eten en drinken voor het personeel

Biedt je eten en drinken gratis dan wel tegen een lage vergoeding aan voor je personeel, dan mag je de kosten en inkoop hiervan beperkt aftrekken. De btw mag je over het gehele jaar in aftrek brengen. Dit is ook van toepassing op de aanschaf van kantine-inventaris en andere gemaakte kosten.

De belastingdienst stelt dat deze regeling geldt voor al het eten en drinken. Het maakt daarbij niet uit in welke opstelling – bijvoorbeeld het wel of niet gebruiken van een kantine – je het eten geeft.

Let op: je mag in sommige gevallen de btw niet volledig in rekening brengen. Dit is het geval indien je het eten en drinken aanbiedt tegen een prijs dat lager is dan de kostprijs. Op die manier bevoordeel je de werknemer.

Als de beoordeling voor een werknemer hoger is dan €227, dan mag je btw niet volledig aftrekken. De belastingdienst geeft op haar site de volgende rekenmethode.