Operational of financial lease?

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor operational lease. De leasemaatschappij is de juridische eigenaar van de auto. Alle risico’s zijn voor rekening van de leasemaatschappij.

Het grote voordeel van operational lease is dat de auto niet gezien wordt als vreemd vermogen. De auto blijft namelijk eigendom van de leasemaatschappij.

Dit betekent dat de liquiditeit van je onderneming niet wordt beïnvloed.

De andere kant van de medaille is financial lease. Dit is niet meer dan een financiering van je auto. Je auto wordt als onderpand genomen. Je bent dus de juridische eigenaar van de auto.

De financiering wordt gezien als vreemd vermogen en zal dus verwerkt moeten worden in je boekhouding. Het heeft namelijk invloed op je solvabiliteit en liquiditeit.

Conclusie 

Je kilometerregistratie moet volgens de Belastingdienst aan bepaalde eisen voldoen. Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Het is dan wel van belang om een sluitende kilometerregistratie te overleggen aan de Belastingdienst. Op kalenderjaarbasis moet je kunnen laten zien welke ritten je rijdt en welke daarvan privé of zakelijk waren.

Als zzp’er ben je druk bezig met ondernemen. Je bezoekt een aantal klanten en je werkt vaak lange dagen. Door de drukte is het soms lastig om te overzien welke kilometers je kan doorbelasten aan welk project.