Voordelen en nadelen van online boekhouden

De tijd van het klassieke boekhouden, waarbij nog gebruik gemaakt wordt van aparte papieren kasboeken, grootboeken en debiteuren- en crediteurenboeken is voor de meeste ondernemers allang verleden tijd. Sinds de intrede van de computer is ook het boekhouden flink geautomatiseerd. Dit heeft alleen maar voordelen gebracht. Boekhouden vergt hierdoor veel minder tijd en het is gemakkelijker geworden.

Ook ondernemers die weinig verstand van boekhouden hebben, kunnen op een simpele manier toch hun boekhouding correct aanleveren. De laatste jaren is er een trend te zien van online boekhouden. Het verschil hierbij met een boekhoudprogramma, is dat je gehele boekhouding niet op je eigen pc of server staat, maar op de server van de aanbieder. Er zijn momenteel veel bekende aanbieders die dit aanbieden, zoals YUKI. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze vorm van online boekhouden?

De voordelen van online boekhouden

  • Flexibel. Met online boekhouden ben je zeer flexibel. Je bent niet gebonden aan je pc thuis of op kantoor. Je kunt waar ook ter wereld inloggen in je boekhouding en je boekhouding direct bijwerken. Zit je aan de andere kant van de wereld en wil je je kosten in de boekhouding verwerken? Heb je een afspraak met de bank en moet je wat extra gegevens aanleveren? Het kan allemaal ter plekke. De enige voorwaarde is dat je een internetverbinding hebt.
  • Met meerdere mensen. Je kunt met een online aanbieder, zoals Yuki, meerdere mensen een inlogcode geven. Hierdoor is het mogelijk dat je met een volledige boekhoudafdeling dezelfde boekhouding bijwerkt en je boekhouding altijd up-to-date is. En iedereen kan ook op elke plek inloggen, of het nu vanaf kantoor is of vanuit huis.
  • Back-up en updates. Je hoeft zelf geen back-ups meer te maken van je boekhouding en desnoods helemaal geen server meer te hebben. Je boekhouding raak je niet meer kwijt door ongelukken of brand, want je boekhouding wordt automatisch geback-upt en staat veilig op de server van de aanbieder. Ook onderhoud aan het softwarepakket is niet meer nodig, want met e-boekhouding vindt er altijd automatisch een update plaatst.

De nadelen van online boekhouden

  •  Abonnement. Bij een goede aanbieder van online boekhouden zul je abonnementskosten moeten betalen. Dit kan voor veel ondernemers een nadeel lijken, maar voor een relatief laag maandbedrag krijg je veel terug. Je kunt gebruik maken van alle faciliteiten die de aanbieder aanbiedt, je boekhouding wordt veilig opgeslagen en zelf ben je heel flexibel.
  • Veiligheid. Je zet je boekhouding wel op de server van de aanbieder neer. Dit houdt in dat de veiligheid uitstekend moet zijn. Wij hebben dit goed in elkaar gezet, waardoor je geen omkijken hiernaar hebt.
  • Internetverbinding. Een online boekhouding voeren kan alleen als je een goede internetverbinding hebt. Zonder internetverbinding kun je niet inloggen en bij je boekhouding komen. Daarnaast zal je internetverbinding snel genoeg moeten zijn, want je wilt niet lange tijden wachten voordat er een boeking uitgevoerd wordt. Dit kan een nadeel zijn als je veel op plekken komt waar geen internet voorhanden is.