Wat is enkelvoudig boekhouden?

Enkelvoudig boekhouden is alleen het bijhouden van de in- en verkopen van een onderneming. Dubbel boekhouden is daarentegen een boekhoudmethode waarbij elke transactie of gebeurtenis op zijn minst op twee verschillende manieren wordt geadministreerd.

Elke transactie wordt hierbij op de creditkant én debet-kant op een of meer grootboekrekeningen geboekt. Voor een enkelvoudige boekhouding heb je geen boekhoudpakket nodig maar voor een dubbele boekhouding wel.

Het voordeel van een dubbele boekhouding is dat je altijd gemakkelijk de financiële positie van je bedrijf kan opvragen. Je kan tijdig bijsturen en eventuele verliezen omzetten in winsten.

Wanneer gebruik je enkelvoudig boekhouden en wanneer dubbel boekhouden?

Kleine bedrijven hebben vaak genoeg aan een enkelvoudige boekhouding. Heb je echter een vennootschap of groter bedrijf, dan is een volledige boekhouding volgens het dubbel boekhouden principe vaak belangrijk en zelfs verplicht.

Daarnaast speelt ook de sector waarin je bedrijf actief is een rol bij het kiezen voor een enkelvoudige of dubbele boekhouding. Het beste is om te overleggen met je boekhouder of accountant over de beste keuze voor jouw bedrijf.