Wat is het belastingtarief voor zzp/ ondernemers?

Als zzp/ ondernemer krijg je te maken met een verschillend belastingtarief. Er zijn Leveringen en diensten die belast zijn met een hoog tarief, die vallen onder het algemene btw-tarief in Nederland van 21%. Dit tarief is op de meeste goederen en diensten van toepassing. Als producten of diensten hier niet onder vallen dan horen deze bij het 9% en of 0% tarief.

Btw laag is in Nederland het verlaagde btw-tarief van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.

Dit lage btw-tarief van 9% geldt ook voor de volgende diensten: fietsen /schoeisel/ lederwaren / kleding / huishoudlinnen repareren, diensten van kappers, werkzaamheden aan woningen, het bieden van kampeergelegenheid, cultuur, recreatie, personenvervoer en sport.

Als producten of diensten hier niet onder vallen dan horen deze bij het algemene btw-tarief van 21% of onder het 0% tarief.

Veel startende ondernemers bekijken de prijslijsten van hun belangrijkste concurrenten om achter de geldende btw-percentages in een branche te komen. Daarnaast staan op de website van de Belastingdienst alle btw-percentages en de regels duidelijk omschreven.