Wat is zakelijk leasen?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zakelijk en privé leasen. Het is vooral een fiscaaltechnisch verschil. Als je een auto zakelijk least, dan krijg je een auto van de zaak, via de leasebedrijf of uit het eigen beheerde wagenpark van het bedrijf waar je werkt. 

Allereerst is er een verschil in de btw-vermelding. Bij zakelijke lease is het de gewoonte om prijzen in offertes en contracten exclusief btw te vermelden. Bij private lease is dit bedrag inclusief btw. 

Bij privé lease is er geen sprake van bijtelling. Dit in tegenstelling tot zakelijke lease. De Belastingdienst is dan van mening dat dit onderdeel is van het privégebruik, oftewel loon in natura. Dan zal er bijtelling moeten worden berekend. 

De Belastingdienst kijkt naar het aantal kilometers dat je voor privédoeleinden per jaar rijdt. Als je meer dan 500 kilometers per jaar rijdt, dan betaal je daar belasting over. De Belasting ziet de leaseauto namelijk als inkomen. 

In de meeste gevallen tel je 25 procent van de waarde op bij je inkomen en daar betaal je vervolgens belasting over.

De overheid wil graag duurzaam rijden bevorderen, en daarom hoef je minder bijtelling te betalen over milieuvriendelijke auto’s.

Wat is nu eigenlijk het voordeel van een auto leasen dan het in eigen beheer hebben. De belangrijkste voordelen vind je overzichtelijk terug op ikwordzzper.nl. Gemakshalve citeer ik de voordelen voor je:

  1. Minder kosten: de investeringen die je doet op het gebied van autolease, drukken niet op de balans van jouw onderneming. De leasekosten zijn volledig fiscaal aftrekbaar.
  2. Betere kostenbeheersing: gedurende de looptijd van het leasecontract weet je exact waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand voor jouw (bedrijfs)auto, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan en grip houdt op de kosten.
  3. Zekerheid: de leasemaatschappij neemt alle risico’s over. Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoudskosten, de verzekering, aanschaf en afschrijving. Bovendien verzeker je jezelf van mobiliteit. Laat de auto het afweten, dan heb je recht op vervangend vervoer.
  4. Ontzorging: je hoeft niet meer om te kijken naar vervanging, reparaties, onderhoud en de administratie rond je auto. De leasemaatschappij neemt dit voor jou uit handen.

Je kunt je auto operationeel of financieel leasen.