Wat zijn zakelijk gereden kilometers?

Om een sluitende kilometeradministratie bij te houden is het allereerst belangrijk om precies te weten wat zakelijke kilometers zijn. De Belastingdienst bepaalt wat zakelijke of privé gereden kilometers zijn. 

De kilometers woon-werkverkeer is een zakelijke zit. Je zal dan wel volgens de gebruikelijk route moeten rijden. Aan deze rit zit geen limiet. Je mag dus zo vaak als je wilt op en neer rijden vanaf je huis naar je werk. 

Ben je bijvoorbeeld je laptop vergeten en moet je weer op en neer naar huis rijden, dan zijn dit ook zakelijke kilometers. Je valt dan namelijk onder de noemer ‘woon-werkverkeer’. 

Naast de zakelijk gereden kilometers zijn er ook privékilometers. Dit zijn kilometers die simpelweg niet voor het werk zijn gereden. Een ritje naar een pretpark valt natuurlijk onder de privé gereden kilometers. Maar je hebt ook te maken met twijfelgevallen. 

Wil je even snel een boodschap doen in de winkel of je kind ophalen van het kinderdagverblijf. Dan wordt het een lastiger verhaal. De regel is als volgt: om als zakelijke rit aangemerkt te worden wordt gekeken naar de ‘gebruikelijke’ weg tussen woonadres en werkadres. 

Ligt de winkel op de gebruikelijk route dan wordt dit gezien als een zakelijke rit. Ligt het kinderdagverblijf niet op de gebruikelijke route, dan wordt dit gezien als een privé rit.