Welke belastingen moet je allemaal betalen als ondernemer?

Als ondernemer heb je te maken met verschillende soorten belastingen. Je betaalt inkomstenbelasting, omzetbelasting en een bijdrage aan de zorgverzekeringswet.

 

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting betaal je over het inkomen dat je verdient. Voor ondernemers is dit over de winst die ze maken. Deze belasting wordt 1 keer per jaar verrekend bij de aangifte inkomstenbelasting.

 

Omzetbelasting

Omzetbelasting is de belasting die je betaalt wanneer je een product of dienst koopt. Een ander woord voor omzetbelasting is BTW. Dit staat voor belasting toegevoegde waarde. Een ondernemer is verplicht om omzetbelasting te heffen over de producten en diensten die zij verkoopt (tenzij er een vrijstelling of 0-tarief geldt). Dit bedrag wordt elk kwartaal verrekend bij de aangifte omzetbelasting.

 

Bijdrage zorgverzekeringswet

Naast de inkomsten- en omzetbelasting betaal je als ondernemer ook nog een bijdrage voor de zorgverzekeringswet. Deze wordt vaak vergeten en dan valt het tegen als deze rekening in de bus valt. De bijdrage zorgverzekeringswet is een verplichte betaling en deze staat los van de premie die je als particulier al betaalt. Het bedrag is een percentage van jouw inkomen. Kijk voor het actuele percentage op de site van de belastingdienst.

Er zijn als ondernemer dus diverse belastingen die je moet betalen. Zorg dat je hiervoor geld reserveert. Zo voorkom je dat je betalingsproblemen krijgt.