Zakelijke kosten die zzp’ers kunnen aftrekken?

Zakelijke kosten kunnen zzp’ers als enige kosten aftrekken. Dit zijn de kosten die je als zzp’er maakt bij het uitoefenen van je onderneming. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar.

Heel concreet betekent dit dus dat als je een auto op de zaak hebt staan en deze tankt bij het tankstation, de kosten voor benzine of diesel aftrekbaar zijn.

Zou je echter ook een gevulde koek kopen bij datzelfde tankstation, dan is de koek die eveneens op het tankbonnetje verschijnt niet aftrekbaar. Deze koek wordt beschouwd als privé-uitgave.

Overigens, zou je niet 1 maar 25 koeken kopen bij dit tankstation en deze gebruiken als promotiemateriaal bij de presentatie aan je potentiële klant, dan zijn de kosten van deze 25 koeken wel weer aftrekbaar. In dat geval zijn de koeken namelijk een zakelijke uitgave geworden voor jou als zzp’er.

Ander voorbeeld: stel dat je een bedrijfsruimte voor je bedrijf huurt en een woning voor je gezin. De huurkosten van de bedrijfsruimte zijn aftrekbaar. Die van je gezinswoning niet. Overigens, sommige kosten zijn zowel zakelijk als privé. In dat geval mag je alleen het zakelijke deel aftrekken.

Denk hierbij niet alleen aan bovenstaand koek-voorbeeld, maar ook aan bijvoorbeeld telefoonkosten. Stel dat je een smartphone hebt (met Yuki app) en een abonnement, en deze smartphone 50% zakelijk en 50% privé gebruikt.

In dat geval mag je 50% van de abonnementskosten (de “zakelijke helft”) aftrekken.